torsdag 21 januari 2021

Gissa vilka partier, som var emot

 

logotyp: Sveriges riksdag

21 januari 2021

Pressmeddelande

 

Riksdagen firar demokratin med film och ljusspel

Tisdagen den 26 januari är det precis hundra år sedan Sveriges riksdag fattade det avgörande beslutet om allmän och lika rösträtt. Det firas med en nyproducerad film på riksdagens webbplats firademokratin.riksdagen.se och ett ljusspel på Riksdagshusets fasad.

‑ Det är ett historiskt datum och vi kan fira att dåtidens rösträttskamp ledde till demokratins historiska genombrott i Sverige. Samtidigt påminns vi om att dagens demokrati ger oss både möjlighet och ansvar för att forma såväl samtiden som vår framtid, säger talman Andreas Norlén.

Den 26 januari klockan 11 är det premiär för ”Det avgörande klubbslaget” ‑ en film som berättar om det riksdagsbeslut och den tidsanda som gav Sverige allmän och lika rösträtt. Filmen publiceras på riksdagens webbplats firademokratin.riksdagen.se.

Medverkande i filmen:

Andreas Norlén, riksdagens talman
Ulrika Knutson, journalist och författare
Christina Florin, professor emerita i kvinnohistoria vid Stockholms universitet
Ludvig Beckman, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet
Parisa Amiri, programledare

Ljusspel på Riksdagshuset

Beslutet om allmän och lika rösträtt uppmärksammas också med ett ljusspel på Östra riksdagshusets fasad, den sida som vetter mot Norrbro. Ljusspelet tänds den 26 januari klockan 16 och visas under dygnets mörka timmar fram till och med den 31 januari. Ljusspelet kan även ses på riksdagens webbplats firademokratin.riksdagen.se

Om riksdagens demokratifirande

För hundra år sedan beslutade Sveriges riksdag om att införa allmän och lika rösträtt. Reformen genomfördes efter en lång kamp och ett intensivt påverkansarbete, och beslutet var en milstolpe i den svenska demokratins historia.

Detta uppmärksammar riksdagen i ett fyra år långt demokratijubileum under åren 2018–2022. Demokratins genombrott högtidlighålls med bland annat utställningar i hela landet, webbplatsen firademokratin.riksdagen.se, studiematerial för skolor samt deltagande på externa arenor.

På Sergels torg pågår affischutställningen ”Ja, må den leva!”, som berättar historien bakom beslutet om allmän och lika rösträtt. Utställningen pågår till och med den 25 januari

Inga kommentarer: