söndag 27 januari 2013

Dawit Isaak

Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad, utan rättegång, för regimkritiska åsikter, i snart tolv år. Eritreas regering gör sig skyldig till grymma övergrepp. Ingen vet med säkerhet om Dawit Isaak lever. Kanske agerar svenska regeringen mer än vad som är känt. Men en mer högljudd kritik mot regimen i Eritrea känns motiverad

 Jag engagerade mig under en tid djupt i fallet med den i Eritrea fängslade svenske journalisten Dawit Isaac. Den här insändaren från 2002 är ett exempel.
Fängslad svensk bortglömd

MEDIA skriver och talar om svenske fången på Kuba. Regeringen anstränger sig för att få honom fri. Det är värdefulla och viktiga ansträngningar som görs.

En annan svensk, journalisten Dawit Isaac, sitter fängslad i Eritrea. Hans brott är att han kritiserat dess regering. Varför är inte Dawit värd samma engagemang?

Efter det att 11 journalister fängslats hösten 2001 ställde jag frågor i riksdagen om vad svenska regeringen gör för att få Dawit Isaac frigiven. Jag deltog i demonstration i Stockholm.

Dawit Isaac har varit ansvarig utgivare för en av Eritreas fristående tidningar och har i bland annat denna kritiserat presidentens enpartistyre. Alla fria tidningar i Eritrea har förbjudits och stängts. Dawits fru fick träffa Dawit de första månaderna. Sedan ett och ett halvt år har hon inte fått någon kontakt. Är Dawit utsatt för daglig tortyr? Lever Dawit? Tystnaden och viss knapphändig information om förhållandena i eritreanska fängelser tyder på att han utsatts för tortyr. Någon rättegång har Dawit aldrig fått.

När mänskliga rättigheter kränks för svenska medborgare ska alla ha lika och helhjärtat stöd.
I fallet med journalisten Isaac gäller inte detta.
Varför?
 itreas regering gör sig skyldig till grymma övergrepp. Ingen vet med säkerhet om Dawit Isaak lever. Kanske agerar svenska regeringen mer än vad som är känt. Men en mer högljudd kritik mot regimen i Eritrea känns motiverad

Inga kommentarer: