lördag 12 januari 2013

Sätt på kaffepannan Göran Hägglund

"Centern behöver en berättelse", är rubriken på en debattartikel i dag av en i Centerns idégrupp.
Artikeln kan knappast komma att lugna de många oroliga centerpartisterna ute på landsbygden. Vart är Centern på väg frågar sig dessa i dag och får åter svaret: I nyliberal riktning.
Bara detta flum med berättelse. Vilka centerpartister känner igen sig i ordet berättelse. Ordet används för att visa att man är med i tiden och att det handlar om intellektualitet. Ordet kom för några år sedan och plötsligt skulle alla ha en berättelse. Inför förra valet imponerade en kandidat vid det interna nomineringsmötet med att kliva fram och tala om berättelse. Han framstod som en tänkare, men presterade i realiteten floskler.

Tillbaka till Centerpartistens artikel. Berättelsen ska handla om frihet och federalism, skriver hon. Jag hittar inte ett ord om gemensamt ansvarstagande och om solidaritet. Eventuella socialliberaler i Centern kan nog inte tro att artikelförfattaren är en centerpartist.
Inte ens i natur- och miljöfrågorna tycks man intresserad av att profilera sig. "Människan är helt beroende av naturens resurser". Här hade man chansen att visa intellektuell skärpa och beskriva sambanden i naturen på ett annat sätt. En berättelse om att allt hänger ihop.

Bland de grundläggande värderingarna nämns inte fred och ickevåld som förutsättningar för hållbarhet.
Slutintrycket av artikeln är att nyliberalerna inte är beredda att backa när berättelsen ska formuleras vid Centerns stämma.
Göran Hägglund! Sätt på kaffepannan. för nu kommer snart ett gäng gamla bondeföbundare och knackar på.   Ja, dom kanske inte ens knackar utan bara kliver in.

Inga kommentarer: